‘Alles wat er in de wereld gebeurt, raakt Eindhoven’

Eindhoven is geen eiland. Alles wat er internationaal speelt heeft invloed op Brainportbedrijven en daardoor ook op inwoners. Als raadslid kom je er niet meer mee weg om je schouders op te halen over wat er gebeurt in de rest van de wereld.

Van spanningen tussen China en Amerika tot de Russische invasie in Oekraïne. Het zijn geen onderwerpen waarbij je meteen denkt aan de Eindhovense gemeenteraad. Toch gaat dit op 5 september tijdens de eerste raadsavond na het zomerreces besproken worden. Om als raadsleden meer grip op de groei van onze stad te krijgen, is het belangrijk te weten hoe geopolitieke ontwikkelingen invloed hebben op Eindhoven.

De relatie lokaal en internationaal is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Toen de Eindhovense gemeenteraad het stadsbestuur opriep de vriendschapsband met de Chinese stad Nanjing te verbreken vanwege mensenrechtenschendingen in China, was er zowel lof als kritiek. Wat weet een gemeenteraad nu van China? Waarom moeten raadsleden zich uitspreken over zaken die niks met Eindhoven te maken hebben?

Het antwoord is simpel. Eindhoven is geen eiland. Onze bedrijven gaan de hele wereld over. Dat vinden we mooi want het levert de gemeente veel op. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hoe afhankelijker de Eindhovense economie is van de internationale markt, des te belangrijker is het om te weten wat er op die markt gebeurt. Een voorbeeld: Als China besluit Taiwan binnen te vallen dan raakt dat niet alleen de Brainportbedrijven maar ook onze stad. Van armoede tot werkgelegenheid, we zullen het allemaal voelen.

Economie van morgen

Om die reden nemen zowel Den Haag als Brussel belangrijke maatregelen om industrieën zoals Brainport beter te beschermen tegen dit soort risico’s. Dat is belangrijk, niet alleen voor Eindhoven maar voor heel Europa. Bedrijven zoals die in Brainport moeten het hart vormen van de Europese economie van morgen. De welvaart van onze kinderen en kleinkinderen hangt ervan af. Dat kunnen en mogen we niet op het spel zetten.

Dit is belangrijk als raadslid om te weten. Maar het gaat verder dan dat. Meer kennis over het internationale betekent ook meer grip op de groei van onze stad. De grote investeringen uit Brussel en Den Haag, hoe belangrijk ze ook zijn om ons te wapenen tegen gevaren van buitenaf, kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor stad en inwoner. Het is niet vanzelfsprekend dat heel de stad profiteert van dit soort bedragen. Dat moeten we als raadsleden goed in de gaten houden.

Wanneer raadsleden op tijd zien aankomen wat er vanuit Brussel en Den Haag op ons afkomt, en waarom, dan begrijpen we ook beter wat dit voor Eindhoven betekent en dan kunnen we op tijd bijsturen. Dat betekent dat we nog beter moeten nadenken hoe we ons eigen geld besteden. Maar ook welke opdracht we onze lobbyisten en stadsbestuurders meegeven als zij praten met hun contacten in Den Haag, Brussel of elders. Dat betekent dat we als gemeenteraad moeten nadenken over hoe Eindhoven zich internationaal wil manifesteren, ook los van Brainport. Dat kan niet zonder kennis van het internationale.

Uitgenodigd

Geopolitiek aan de Dommel. Het klinkt ironisch maar het is realiteit. Als we ons internationale belang onder ogen zien, dan zien we ook welke invloed het internationale heeft op onze inwoners en op welke manier we eventueel moeten bijsturen. Het is tijd om daarover te praten. Dat doen we op 5 september in de gemeenteraad. Met experts kijken we hoe het internationale Eindhoven steeds vaker raakt. En wat we als gemeenteraad daarmee moeten. De hele stad is uitgenodigd.

Previous
Previous

Zonder visie op de industrie van morgen loopt Nederland vast

Next
Next

Identiteit en politiek