Verklein de kloof tussen overheid en inwoner

In Nederland wordt veel gesproken over de kloof tussen overheid en inwoner. Ook op lokaal niveau. Veel inwoners hebben het gevoel niet gehoord te worden op onderwerpen die hun wel direct aangaan. Denk aan het aanpakken van (verkeers)veiligheid, vergroening, of bijvoorbeeld een groot bouwproject.

Deze ogenschijnlijk groeiende kloof is zorgelijk en wordt nog te weinig mee gedaan. Ik wil daarom groot inzetten op burgerparticipatie, of burgerraden. Wat is burgerparticipatie precies? Feitelijk betekent het dat inwoners aan de voorkant meebeslissen over beleid en plannen die hun direct aangaan en niet pas achteraf worden geconfronteerd met feiten.

Niet bang zijn voor de stem van de inwoner. Het tegendeel zelfs. Het gaat hierbij concreet om onderwerpen die inwoners direct aangaan. Denk aan hoe de gemeente in een specifieke buurt het beste de verkeersveiligheid kan verbeteren. De buurt en inwoners moeten hier een belangrijkere rol in kunnen spelen dan dat het nu doet. Ook in Eindhoven.

Het succes van burgerparticipatie zit hem er niet in dat aan alle wensen van inwoners wordt voldaan, dat kan ook niet. Wel dat inwoners concrete invloed hebben gehad op de plannen, meegenomen zijn, en dus vooral het gevoel hebben te zijn gehoord.

Wereldwijd zijn er tal van succesvolle voorbeelden vinden. Van de wijkraden in het Braziliaanse Porto Alegre tot de Franse President Macron die zo de gele hesjes tegemoet wist te komen. Ook de Vlaamse schrijver David van Reybrouck legt in het bijgevoegde artikel uit waarom hij er zo'n voorstander van is.

Burgerparticipatie biedt een unieke mogelijkheid om verschillende vliegen in een klap te slaan. Het verkleint de kloof tussen inwoner en overheid, het voorkomt frustratie, het bestrijdt ongelijkheid en het zorgt voor meer cohesie in buurten. Niet onwenselijk in tijden van verregaande individualisering, vereenzaming en ongelijkheid.

Het succes van burgerparticipatie is niet vanzelfsprekend. Er zijn ook in Eindhoven enkele initiatieven geweest, denk aan Blik op Eindhoven, maar dit is meer schijnparticipatie. Burgerparticipatie werkt pas als het groot wordt opgezet, met ingelote representatieve buurtraden, relatief kleinschalig (dus beleid dat een buurt direct aangaat), en onder goede begeleiding.

Het is aan de nieuwe gemeenteraad om deze gouden kans te grijpen en groot in te zetten op burgerparticipatie.